VESPRIM

sl1

Vesprim, panorama

sl1

Vesprim, današnji Ratni muzej

Istorijski nazivi

Weißbrunn, Belomost, Veszprém

Atribucija

Geografski položaj

47° 6' N, 17° 55' E   
Grad u Mađarskoj.

Istorijat

Jedno od biskupskih sedišta koja je 1009. osnovao sveti kralj Stefan sa kraljicom Gizelom. Kraljica Gizela je u Vesprimu sagradila katedralu sa 4 zvonika, davala crkvi velike donacije i na kraju bila sahranjena u njoj. Njen primer sledile su još neke mađarske kraljice.
Vesprimska biskupija je tokom XIV v. bila jedna od najbogatijih u Mađarskoj. Imala je čuvenu teološku i pravnu školu i veliku biblioteku. Obe su, zajedno sa katedralom i čitavim gradom, razorene 1276. u unutrašnjim feudalnim sukobima. Posle bitke na Mohaču (1526) Turci su uništili sve posede biskupske stolice, a verski život uopšte bio je i dodatno otežan pojavom reformacije, dok nije praktično zamro. Do obnove je došlo tek posle 1686, kada je prestao turski suverenitet nad Mađarskom. Rekonstrukcija Vesprima počela je 1711, a završena je tek za vlade Karla III i Marije Terezije.

Epski kontekst

Pominje se u mitskom kontekstu o nahodu Simeunu izgrađenom oko edipovskog motiva, kao grad čijom se kraljicom junak ženi ne znajući da mu je majka (Vuk VI, 5).

Literatura

book1935Михалџић, Стеван: Православна Епископија у Весприму : Манастир Српски Ковин, Манастир Брана и његова околина у прошлости, село Брањина : историјске расправе : историјска мапа десне стране Дунава, [Б. м.] : Штампарија Дунавске бановине, 1935, 154 стр.  cobiss
book2007Csiszár, Miklós: Veszprém a világháború évtizedében, Veszprém : Eötvös Károly Megyei Könyvtár, 2007, 167 str. : ilustr.  cobiss