OHRID, Orid

sl1

Ohrid, panorama

sl1

Ohrid, tvrđava "Gornji saraj"

Istorijski nazivi

Lykhnidos, Lychnis, Ohore, Alheri, Hoqueria

Etimologija

Slov. *ob-xridъ ‘mesto na hridi, tj. obali’, up. kod Šapca Orid < Ohrid u neposrednoj blizini nekadašnjeg sela Obrh < *ob-vьrxъ ‘mesto na vrhu’. Antičko ime Lykhnidós verovatno se isprva odnosilo na jezero; ono podseća na grčku reč za ‘svetiljku’, no neki ga izvode od ie. *lug ‘močvara’. (A.L.)

Atribucija

Geografski položaj

41° 7' N, 20° 48' E   
Grad na obali Ohridskog jezera (Makedonija).

Istorijat

Nekada utvrđeni grad, sedište arhiepiskopije.
U antičko doba na tom mestu je bio grad Lihnidos (Lykhnidós), na važnom putu Via Egnatia između Drača i Soluna. Sloveni su ga nazvali Ohrid. U IX i X v. bio je u sastavu bugarske države careva Borisa i Simeona. Naročito značajan centar slovenske kulture postaje u vreme rada misionara Klimenta i Nauma. Od 976. do 1014. Ohrid je bio glavni grad Samuilove carevine. Zatim ga drže Vizantinci, sa kratkim prekidima kad je bio pod Normanima i Bugarima. Car Dušan osvaja Ohrid 1334, a zatim gradom upravljaju redom vlastelini Branko Mladenović, kesar Grgur i Ostoja Rajaković, despot Oliver i Andreja Gropa. Turci su Ohrid uzeli oko 1395.
Stara tvrđava (tzv. „Gornji saraj”) nalazi se na brdu iznad današnje varoši, koja se razvila iz starog podgrađa čiji zaštitni zid još postoji. Njen prvi pomen zabeležen je u istoriji 479. Današnji zidovi i kule najvećim su delom iz Samuilovog vremena.
Znamenita crkva sv. Nikole Bolničkog na Donjoj porti grada Ohrida, u kvartu nazvanom Bolnički (blizu samog jezera), podignuta je u XIV v. prilikom krunisanja cara Dušana u Skoplju 1346. U isto vreme preko puta te crkve podignuta je i crkva Bogorodice Bolničke.

Epski kontekst

U kontekstu pesme o Marku Kraljeviću i Đemu Brđaninu (Vuk II, 68) pominje se „riba iz Orida” kao posebna, slavska poslastica. Tu se, međutim, ne misli na istoimeni grad već na jezero. U ER 50 pominje se Miloš Oriđanin, a u Vuk IV, 32:23 „Cincar Janko od Orida grada”.

Takođe i: Orid – mesto kod Šapca u Srbiji.

Literatura

book1922Костић, Коста: Наши нови градови на југу, http://sr.wikisource.org/sr-el/Наши_нови_градови_на_југу  cobiss
book1950Дероко, Александар: Средњевековни градови у Србији, Црној Гори и Македонији, Београд.  [194-195]  cobiss
book1959Шкриванић, Гавро А.: Именик географских назива средњовековне Зете, Титоград.  [85]  cobiss
book1969Српски рјечник истумачен њемачкијем и латинскијем ријечима, сакупио га и на свијет издао Вук Стеф. Караџић, „Нолит", Београд 1969.  cobiss
book1970Vojna enciklopedija, 1-10, Redakcija vojne enciklopedije, Beograd 1970-1975.Beograd 1980.  [s.v. Grad]  cobiss
book1975Даничић, Ђура : Рјечник из књижевних старина српских, 1 -3, фототипско издање „Вук Караџић", Београд 1975.  [2:262]
book2002Енциклопедија православља, 1-3, „Савремена администрација", Београд 2002  [tom 2]  cobiss