VIS

sl1

Grad Vis

sl1

Ostrvo Vis, manastir Viška luka

Istorijski nazivi

Issa, Lissa

Etimologija

Antičko ime ostrva Íssa možda grčka reč u značenju ‘kolonija’, odatle slovensko (J)is (950. kod Porfirogenita Íēs), oblik sa V- verovatno iz spojeva sa predlogom v(ъ) ‘u’ uz naslanjanje na topografski termin vis. (A.L.)

Atribucija

Geografski položaj

43° 3’ N, 16° 10’ E   
Ostrvo u srednjoj Dalmaciji (Hrvatska) sa dva gradska naselja: Komižom i Visom.

Istorijat

Bio je kontinuirano naseljen još od preistorije. Veze sa antičkim svetom uspostavljaju se verovatno u VI i V v. pre n.e., a u IV tiranin Dionisije Stariji iz Sirakuze osniva svoju najvažniju jadransku koloniju pod imenom Issa. I posle pada Sirakuze, Isa se održala kao grad – država koja je kovala sopstveni novac i sama bila osnivač drugih kolonija na Jadranskom moru (Lumbarda na Korčuli, Tragurion – potonji Trogir, Epetion – današnji Stobreč, Salona). Uz pomoć Rima, Isa je u III v. pre n.e. uspela da očuva svoju samostalnost koju je ugrožavao ilirski kralj Agron. U I v. pre n.e. dobila je građansko pravo (Issa civium Romanorum). U kasnijim vekovima Rim se sve više okreće Saloni i Isa pada u drugi plan.
U srednjem veku Vis prelazi iz ruke u ruku sve do XV v. kad pada pod mletačku vlast (1420–1797). U XVII v. naseljava se stanovništvom koje beži iz Makarskog primorja. Po propasti Mletačke republike pada pod prvu austrijsku upravu (1797–1805) i potom pod francusku (1805–1814). Austrijanci uzimaju Vis po drugi put 1815. i drže ga do kraja Prvog svetskog rata.

Epski kontekst

U pesmi Vuk IV, 2 pominje se posredno, kao mesto iz kojeg dolazi izvesni pomorski kapetan sa kojim se glavni junak sukobljava. U pesmi o ženidbi Toše kapetana (Vuk VII, 9) pominje se u Kotarima planina sa istim imenom:

Koliko je sve planine Visa,
Što je u njoj drva i kamena,
Za svakom se Ture naslonilo (182-184).

Literatura

book1973Imenik mesta и Jugoslaviji, „Službeni list", Beograd 1973.  [420]  cobiss
book1997Hrvatski leksikon, I-II, Naklada Leksikon d.o.o., Zagreb 1997.  [tom II]
book2002Енциклопедија православља, 1-3, „Савремена администрација", Београд 2002  [tom 1]  cobiss