BUŠANAC

Atribucija

Geografski položaj

Neizvesna ubikacija.

Epski kontekst

Pesma se gradi oko dva stereotipna motiva: zlatnog doba („naši stari” su bili bolji junaci nego „mi”) i velikog broja gradova kao simbola za silu (turska vojska se iz 67 gradova skuplja za pohod na kaure). U tom kontekstu javlja se i formula tipična za pesme sa muslimanskim motivima:

Savrh Bišća Ferat-Begovića,
Sadnu Bišća Durat-Begovića,
Iza Bišća Veratuzovića,
Iskraj Bišća Poprženovića,
Sasred Bišća Ograšenovića (74–78).

Iz grada Bušanca, koji se pominje između grada Stijene i mesta Diklića u Ravnim Kotarima, u pohod su pozvani kalauzi sa Ćosom kalauzom na čelu:

Koji Ćosa dobro kalauzi
U ponoći kad mjeseca nema
Ka u podne kad ogrije sunce (88–90).

Ostala mesta sa kojih se skuplja vojska nisu obavezno gradovi (od Tare – Tara kapetan, Rizvan-ćaja i Bojičić Alil; od Like – Vilić Usein; dva Srijemljana iz ravnoga Srijema; dva bega iz polja Vranjega itd.), a od onih koji jesu pominju se Izačić (u formi Išarčić), Udvar, Škadarac, Peć (misli se na mesto Peći, a ne na grad Peć na Kosovu – vide), Otoka, Lijevno, Glamoč, Bioč, Vidin, Udbina i Banjaluka. Tutuni, iz kojih se poziva Kovčić Murat-beg, zapravo su selo (vide). Gde bi tačno mogao biti grad Bušanac ne može se reći, ali je svakako na hrvatskoj strani krajinskog pojasa (verovatno blizu Udbine). Zbog udaljenosti od epicentra radnje, to ne može biti Buševac/Buševec u Turopolju, iako je i on svojevremeno imao dobro utvrđen grad na krajini.