BUČJE

Etimologija

Čest toponim, kolektivno obrazovanje od buk ‘bukva’, naziv za bukovu šumu. (A.L.)

Atribucija

Geografski položaj

Selo u Hercegovini, u Poblaću (s/i od Pljevalja).

Istorijat

Pominje se u turskom popisu Hercegovine 1477. kao rudnik gvožđa u carskom hasu, sa 47 domova i 10 neoženjenih, i sa dva samokova. U njemu se lako moglo kovati oružje, kako pesma izričito tvrdi.

Epski kontekst

U epici se kao mesto gde se prave dobre puške obično pominje italijanski grad Breša (i ime puške: breša, breška, breškinja) ili uopšteno Nemačka (puška alamanka), isto kao što se za sablju ide u Damask (dimiskija). To su stalna mesta u epici koja ne voli improvizacije kad je u pitanju oružje. Bučje iz ove crnogorske pesme utoliko je zanimljivije što su Crnogorci u tim stvarima prirodno gravitirali Mlecima, Kotoru i Dubrovniku.

Još i: u Srbiji – kod Knjaževca, Bora, Priboja i Trstenika; selo Buče u Deževskom srezu kod Novog Pazara; u Hrvatskoj – kod Pakraca; u BiH – kod Srebrenice, kod Goražda; u Crnoj Gori – selo Buče kod Berana.

Literatura

book1973Imenik mesta и Jugoslaviji, „Službeni list", Beograd 1973.  [83]  cobiss
book1975Даничић, Ђура : Рјечник из књижевних старина српских, 1 -3, фототипско издање „Вук Караџић", Београд 1975.  [1, 90; 3, 565]
book1985Aličić, Ahmed S. (priređivač): Poimenični popis Sandžaka vilajeta Hercegovina, Orijentalni institut u Sarajevu, Sarajevo.  cobiss