BROD

Istorijski nazivi

Gradski Brod, Brod na Savi

Etimologija

Brod, kaurski: verovatno Brod na Savi, a možda i Gradski Brod. Od (još psl.) brod ‘mesto gde se prelazi, brodi reka’ (Skok I 216ab). (A.L.)

Atribucija

Istorijat

1. Staro mesto u današnjoj BiH.
Deo starog grada Gradiške na desnoj obali Save, gde je sada Bosanska Gradiška, nazivao se pre dolaska Turaka Gradski Brod. Na istoj obali Save postoji i mesto Bosanski Brod, tj. Brod na Savi – preko puta Slavonskog Broda koji se nalazi u Hrvatskoj. U srednjem veku ovde je bio prelaz iz Bosne u Slavoniju. Turci su ga zauzeli 1536.
Pesma ga pominje kao mesto na putu od Banjaluke do Ravnih Kotara.
2. U kontekstu boja na Dodošima u Crnoj Gori (SANU IV, 37), Brod vladičin je neko mesto na Skadarskom jezeru u kojem se skuplja vojska za odbranu sela Dodoša (vide ).

Još i: Slavonski Brod, na čijoj je lokaciji u rimsko doba stajalo naselje Marsonia. U srednjem veku bio je u rukama Berislavića-Grabarskih, a 1536. osvajaju ga Turci. Kao sedište kadiluka i trgovište, bio je naseljen pretežno muslimanima. Turci su uredili i proširili njegovu tvrđavu. Karlovačkim mirom iz 1699. Sava postaje granica između Austrije i Turske, pa Brod – koji je bio osvojen još 1688. – definitivno ostaje u Austriji. Kamen temeljac za novu tvrđavu položio je 1723. baron Trenk (vide [[BRESTOVAC]]).

Literatura

book1940Пурковић, Миодраг Ал.: Попис села у средњевековној Србији, Скопље.  cobiss
book1957Vego, Marko: Naselja bosanske srednjevjekovne države, Svjetlost, Sarajevo  cobiss
book1973Imenik mesta и Jugoslaviji, „Službeni list", Beograd 1973.  [81]  cobiss
book1983Đurić, T. & Feletar, D.: Stare građevine istočne Hrvatske, Varaždin.
book2003Kljajić, Josip: Zapovjednici brodske tvrđave i načelnici grada Broda u 18. i 19. stoljeću, Scrinia Slavonica 2, 16-45.