KOSTUR, Kustur

sl1

Kastorija u Grčkoj

sl1

Razvaline starog grada Koštuna (Hercegovina)

Istorijski nazivi

Koštur, Koštun

Etimologija

Nejasno, teško može biti ista reč kao kostur ‘skelet’, možda preosmišljeno od Kostar, gen. Kostra <lat. castrum ‘tvrđava’. Makedonski Kostur je drugog porekla, od gr. naziva jezera i grada u njemu Kastoría (gr. kástōr ‘dabar’). (A.L.)

Atribucija

Kostur

Kustur

Geografski položaj

44° 3’ N, 19° 14’ E   
Mesto u BiH.

Istorijat

Kostur, Koštur ili Koštun je stari grad istočno od sela Dabrice, 12 km s/z od Stoca u Hercegovini. Podignut je u ranom srednjem veku (možda već u VI v.) i jedan je od najstarijih hercegovačkih gradova. Imao je 6 kula i opkop.

Epski kontekst

U pesmama iz Vukovih zbirki verovatno se radi o ovom Kosturu/Koštunu, čiji je zapovednik bio Nina (epski Mina/Mihna) od Kostura, vojvoda hercega Stefana. Posebno je u tom kontekstu neobična pesma »Marko Kraljević i Hrelja Bošnjanin« (MH II, 46) u kojoj se Kusturka djevojka, sestra Mihne od Kostura, pokrštava kako bi se mogla udati za Hrelju Bošnjanina. To je, koliko je nama poznato, jedini slučaj da se epski Mihna smatra muslimanom.
Geografski, s obzirom na Prilep i okolinu koji su bili u vlasti Kraljevića Marka, njegovoj istoriji sa Minom od Kostura više bi odgovarao Kostur u severnoj Grčkoj (Kastorija na istoimenom jezeru, zapadna Makedonija), što podržava i detalj iz pesme u Vukovoj zbirci:
Braćo moja, trista janičara!
„Vi idite bijelu Kosturu,
„Kad dođete ka Kosturu gradu,
„Vama će se Grci radovati:
„ „Blago nama, evo nam argata! (Vuk II, 62:243-247)
Međutim, nigde u dugačkoj i burnoj istoriji Kastorije ne pominje se nijedan njen držalac čije bi ime makar približno asociralo na Minu. S druge strane, s obzirom da je Kastorija već 1386. pala pod Turke, to bi moglo objasniti neobičnu veroispovest Kusturke devojke u pomenutoj pesmi.
Kod Vuka u Rječniku, međutim, stoji: „einer Stadt in Mazedonien”, ali se pominje i Kostur kao „Ruinen am Berge Kličevac (na lijevoj strani Drine niže Zvornika):
Sa Kličevca od grada Kostura”.
I muslimanske pesme se odnose na ovaj drugi grad, Koštun u Hercegovini.

U Imeniku Jugoslavije iz 1973. pominju se još dva Kostura: jedan u Makedoniji kod Krive Palanke i drugi u Srbiji kod Pirota.

Literatura

book1957Vego, Marko: Naselja bosanske srednjevjekovne države, Svjetlost, Sarajevo  cobiss
book1969Српски рјечник истумачен њемачкијем и латинскијем ријечима, сакупио га и на свијет издао Вук Стеф. Караџић, „Нолит", Београд 1969.  cobiss
book1970Vojna enciklopedija, 1-10, Redakcija vojne enciklopedije, Beograd 1970-1975.Beograd 1980.  [s,v,Grad]  cobiss
book1973Imenik mesta и Jugoslaviji, „Službeni list", Beograd 1973.  [210]  cobiss
book2002Енциклопедија православља, 1-3, „Савремена администрација", Београд 2002  [tom 2]  cobiss