KORUN

sl1

Tvrđava Koruna u Malom Stonu

sl1

Utvrđeni lučki grad Coron (Peloponez)1686

Atribucija

Geografski položaj

Neizvesna ubikacija.

Istorijat

Grad Korun-kapetana - verovatno tvrđava Koruna u Stonu, koja je zaista imala kapetana i čuvala je grad Ston kao njegova predstraža.
Moguće je takođe da se radi o turskom utvrđenom gradu Koronu (Corona) u Moreji (Grčka). Opsedan je 1770. tokom rusko-turskog sukoba 1768–1774.

Epski kontekst

S obzirom na to da se u pesmi kaže da je grad Korun-kapetana na reci Sitnici, veća je verovatnoća na strani stonskog utvrđenja, iako je Sitnica – kao i Dunav – više folklorni nego realni hidronim. Siže je, uostalom, kontaminirana kombinacija bajke (uspavana lepotica: osveta nepozvanog gosta) i neistorijske epike (čudesan junak sveti oca i braću), što često dovodi do proizvoljnosti u geografskim detaljima.
U istom sižeu - ali bez pomena grada Koruna - pominje se vojvoda Korun u pesmama SANU II, 23, 24, 25, a u Vuk IX, 2 isti lik se javlja u istorijskom kontekstu turskog pohoda na Crmnicu. Veza sa epskim patronimom Jugović u Vuk VI, 12 (»Korun kapetan i Nenad Jugović«) i SANU II, 23 (»Nenad Jugović i Koruna vojvoda«) dolazi verovatno asocijativno, povezivanjem sa brojem devet: devet sinova koje Koruna vojvoda ubija, devet braće Jugovića. U drugim primerima pobijeni sinovi se ne imenuju (svuda samo: devet posobaca).
U SANU III, 55 javlja se voda Koruna.