KOSIJEREVO, Kosijerovo

sl1

Manastir Kosijerevo, panorama

Istorijski nazivi

Kosierevo

Etimologija

Up. prezime Kosijer, po poreklu nadimak, od kosijer (pseudojekavizam) = kosir ‘vinogradarski nož’ > prasl. *kosyrь. (A.L.)

Atribucija

Kosijerevo

Kosijerovo

Geografski položaj

44° 58’ N, 17° 23’ E   
Selo i manastir blizu Trebinja (BiH).

Istorijat

Javlja se i u obliku Kosierevo. Nekada manastir u staroj Zeti.
Manastir Kosijerevo prvobitno je bio sagrađen u Velimlju. Kada je na Trebišnjici podignuta brana, premešten je u selo Petroviće kod Nikšića. Prema predanju, podignut je u XIV v., ali se prvi put pominje 1592. U XVIII v. (1742) navodi se da se u njemu čuvaju mošti sv. Arsenija Sremca, drugog srpskog arhiepiskopa. Mošti su 1914. prenete u Ostrog, a 1920. u Ždrebaonik gde se i danas nalaze.
Turci su više puta rušili manastir, a poslednji put 1807. U Prvom svetskom ratu Austrijanci su do temelja porušili manastirsku crkvu, a konake su zapalili.
Kod Vuka u Rječniku: „namastir u Hercegovini (može biti da je sad i pust?)”.

Epski kontekst

Hrišćanska pesma ga pominje kao mesto Puzić-Amet-age i tačku sa koje kreće pohod na pleme Banjane, a muslimanska u kontekstu napada hrišćanske vojske na Zvornik (verovatno u XVIII v., ukoliko je pomen „Tekelije bana” verodostojan).

Takođe i Kosijeri, selo 8 km s/i od Cetinja (Crna Gora).

Literatura

book1959Шкриванић, Гавро А.: Именик географских назива средњовековне Зете, Титоград.  [71]  cobiss
book1969Српски рјечник истумачен њемачкијем и латинскијем ријечима, сакупио га и на свијет издао Вук Стеф. Караџић, „Нолит", Београд 1969.  cobiss
book1973Imenik mesta и Jugoslaviji, „Službeni list", Beograd 1973.  [109]  cobiss