KONJA, Okan, Kara Okan

sl1

Derviši u Konji, pred tekijom i grobom Dželaledina Rumija Mevlane, osnivača reda igrajućih derviša

sl1

Konja, ostaci palate iz perioda Seldžuka

Istorijski nazivi

Iconium, Lycanoia, Ikonija, Konya

Etimologija

Tur. Konya od gr. Ikónion. (A.L.)

Atribucija

Konja

Okan Kara Okan

Geografski položaj

37° 51’ N, 32° 28’ E   
Grad u Turskoj. Udaljen je 250 km od Sredozemnog, a 500 km od Crnog mora.

Istorijat

Konja je jedan od najstarijih urbanih centara na svetu. Iskopavanja u centru grada otkrila su naselje iz najmanje trećeg milenijuma pre n.e. Prema frigijskoj legendi o velikom potopu, Konja je bila prvi grad koji se pojavio iz vode pošto je čovečanstvo bilo uništeno. Takođe prema jednoj legendi, ime grada je vezano za reč eikon (slika), odnosno za glavu meduze Gorgone, pomoću koje je Persej pobedio urođenike pre nego što je podigao grčki grad.
Gradom su vladali Hetiti, Frižani, Liđani, Persijanci, Aleksandar Makedonski, Rimljani i Vizantinci.
Posle propasti hetitskog carstva, Frižani su na istom mestu podigli veliko naselje. Ono je počev od III v. pre n.e. postupno helenizovano i postalo je samostalan grad, uglavnom grčki po jeziku, obrazovanju i kulturi. Neki su građani ipak zadržali svoja frigijska obeležja i tradiciju pa je jevrejska zajednica verovatno među njima uspela da 47. ili 48. izazove revolt protiv sv. Pavla (koji se, međutim, vratio u grad još dva puta: 50. i 53. – Dela apostolska 14, 16).
Pod imenom Ikonijum (Iconium), grad je od 25. pre n.e. bio uključen u rimsku provinciju Galatiju, a 130. ga je car Hadrijan uzdigao na status kolonije. Kada se na sceni pojavila Vizantija, Konja je oko 372. postala nezavisna provincija i dobila je ime Likaonija (Lycaonia). Iz tog doba potiču vizantijska crkva sv. Amfilohija u centru grada i nekoliko pećinskih isposnica u njegovoj okolini (8 km s/z) sa čuvenim freskama.
Kao pogranično mesto, grad je bio na meti arapskih upada na rimsku teritoriju od VII do IX v. Turci Seldžuci su ga oteli od Vizantije 1071. ili 1081. (posle bitke kod Malazgirta) i ubrzo ga učinili prestonicom sultanata Rum. Pod novim imenom Konja (Konya), grad je dostigao vrhunac svog razvoja tokom XII i XIII v. i smatrao se jednim od najlepših gradova na svetu. Iz Avganistana je 1228. u Konju došao Dželaledin Rumi poznat kao Mevlana, osnivač sekte igrajućih derviša.
Posle pada Seldžuka, vlast nad Konjom prvo je pripala Mongolima, zatim turkmenskoj pokrajini Karamanliji, i konačno 1467. otomanskoj Turskoj. Kod Kukuljevića („Slavni Hrvati”) stoji da je i Mehmed-paša Sokolović jedno vreme bio u Konji.

Epski kontekst

Pesme je pominju kao arapski grad (Vuk II, 62; SM 73), odnosno kao grad na zlu glasu po dervišima (KH I, 2); za hodžu Ćuprilića, kad žele da mu napakoste, kažu:

Ali hodže u Stambolu nema,
Sade njega baš u Konji kažu,
Da j’ obuko derviške haljine,
Po tekijam’ hukće s dervišima (KH I, 2:576–579).

Literatura

book1954Encyclopedie de l'islam, Nouvelle edition, Paris — Leiden, Tome I-VI, 1954-1991
book1970Vojna enciklopedija, 1-10, Redakcija vojne enciklopedije, Beograd 1970-1975.Beograd 1980.  cobiss
book1975Даничић, Ђура : Рјечник из књижевних старина српских, 1 -3, фототипско издање „Вук Караџић", Београд 1975.  [2:201]