KOSOVI LUG, Lug Kosovi

Atribucija

Kosovi Lug

Lug Kosovi

Geografski položaj

Selo u Bjelopavlićima kod Danilovgrada (Crna Gora).

Istorijat

Poznato je po čuvenom boju koji se tamo odigrao 22. jula 1839. (Vuk VIII, 58). Neposredan povod toj bici bila je osveta Mustafe Lekića i Bećir-bega Bušatlije za pogibiju nekolicine velikih turskih spahija iz okoline Skadra, među njima i Lekićevog rođenog brata Husein-bega. Bjelopavlićima su u pomoć došli Piperi i udruženim snagama proterali Lekića do Spuža, a Bušatlijinu vojsku presreli i potukli u Kosovom Lugu. Preostala Bećir-begova vojska se povukla prema selu Martinićima, gde su ih kod Visočice dočekali Martinići i dobrim delom uništili. I sam Bećir-beg bio je tom prilikom zarobljen i pogubljen.
Kod Kosovog Luga Turci su bili poraženi i ranije (1613), kada je – prema svedočanstvu providura Marijana Bolice – više od polovine turske vojske stradalo u toj jednoj borbi.

Epski kontekst

Pesme Vuk VIII, 18 i SM 84 pominju Kosovi Lug u kontekstu lokalnog sukoba među Turcima Spužanima i Crnogorcima oko ovaca, a samo SM 163 peva o bici u Kosovom Lugu 1839. Pominje se još i u kontekstu boja na Dodošima 1850. (Vuk VIII, 52) i bitke na Dugi 1862. (Vuk IX, 32).

Literatura

book1948Јовановић, Ј.: Стварање Црногорске државе и развој Црногорске националности, Обод-Цетиње. Drugo izdanje 2001.]  [218]  cobiss