KOMARNO, Komorhan

sl1

Komarno, Slovačka

sl1

Komarom, Mađarska

Istorijski nazivi

Komárom, Komorn, Komoran

Atribucija

Geografski položaj

47° 46’ N, 18° 7’ E   
Grad u Slovačkoj.

Istorijat

Nalazi se na ušću reka Vah i Njitra u Dunav ispod Bratislave, na granici sa Mađarskom. Mađarski deo grada, Komarom, leži na južnoj obali Dunava, preko puta slovačkog dela koji se zove Komarno, i smešten je na krajnjem istočnom delu dunavske ade. Zahvaljujući karakterističnom položaju, vekovima je bio jedno od glavnih vojnih uporišta u regionu, od starog Rima do Austro-Ugarske.
Još uvek se mogu prepoznati ostaci utvrđenja iz doba Matije Korvina (1440–1490), iz vremena odbrane od Turaka (1526–1564), kao i iz XVII i XIX v. Tokom turskog perioda u njemu su bile posade srpskih kraljevskih šajkaša, koji su na lakim rečnim brodovima vodili mnoge uspešne bitke protiv turske rečne flote.

Epski kontekst

Pominje se u ženidbenom kontekstu kao mesto u kome se nalazi „lipa Jela komorhanskog bana” (MH IV, 48), kao reper za polje Pučenik u kojem je kula Ravnar-generala i njegove kćeri, lepe Mare (MH IV, 45), odnosno kao mesto iz kojeg se lažno predstavlja Turkinja devojka prerušena u kaursku katanu, kada se u Podravlju nađe pred Todorom harambašom na ćupriji „ćorave Marije”, pred čardakom „doravog Vasilja” (MH IV, 47).

Literatura

book1887Витковић, Гаврило: Прошлост, установа и споменици угарских краљевих Шајкаша, Гласник Српског ученог друштва 67.
book1955Поповић, Д.: Срби у Коморану, Историјски часопис V, 193-206.
book1988Вукмановић, Јован: Црмница. Антропогеографска и етнолошка испитивања, Посебна издања САНУ DLXXXIII/1, Београд.  cobiss