KOVAČAS

Atribucija

  • malo selo: Kod maloga sela Kovačasa (ER 81:28)

Geografski položaj

Neizvesna ubikacija.

Epski kontekst

Pominje se u kontekstu Rakocijeve bune (1703-1711). Za razliku od muslimanskih pesama, u kojima se Rakoci uvek naziva kraljem, ovde je njegova titula mnogo skromnija: Rako kapetan. Pesma, zapravo, opisuje početak budućih nemira:

Gospodine, Rako kapetane,
kupi, Rako, pešca i konjika!
Da si brže na polju Đulinsku,
kuruci nam marvu otjeraše.
Pred kuruci Lenčeš kapetane (5–9).
Kurucima su nazivani učesnici u pobunama protiv Habzburgovaca i Nemaca u XVII i XVIII v., a posebno Rakocijevi vojnici regrutovani tokom bune 1703. Istim imenom prvobitno su nazivani mađarski ustanici iz seljačke bune 1514, a RSANU beleži i značenje „čovek niskog rasta”.
S obzirom da se radnja vezuje za predele u današnjoj Vojvodini i južnoj Mađarskoj, možda bi se rešenje moglo tražiti u mestima sličnog zvučanja – recimo Kovačica, ili nešto dalji ali po zvučanju sličniji Kovačac (selo kod Prijepolja, Srbija).

Literatura

book1959Речник српскохрватског књижевног и народног језика, Речник српскохрватског књижевног и народногјезика, Српска академија наука и уметности, Београд, 1959.  [s.v. Kуруц]
book1969Речник српскохрватскога књижевног језика, Речник српскохрватскога књижевног језика 1-6, „Матица српска", Нови Сад — Загреб 1969.  [s.vv. Kуруц, Kуручки]