TVRDOŠI, Tvrdoš

sl1

Tvrdoš, panorama

sl1

Tvrdoš, crkva i konak

Etimologija

Pridev na - od ličnog imena *Tvьrdosъ ili *Tvьrdoxъ, skraćenog od *Tvьrdoslavъ. (A.L.)

Atribucija

Geografski položaj

42° 43’ N, 18° 17’ E   
Selo u BiH. Nalazi se u Hercegovini (Republika Srpska), zapadno od puta Dubrovnik–Trebinje.

Istorijat

Selo se zove još i Tor jer je zasnovano na nekadašnjim torinama manastira Tvrdoša. Smešteno je na ravnom terenu koji se jednim potokom deli na dva dela: na desnom od tih delova je selo, a na levom manastir. Seosko groblje je kod manastira, a tu su se kopali i svi pravoslavni hrišćani iz Dubrovnika, jer im je kao „šizmaticima” bilo zabranjeno da se tamo sahranjuju. Tek kada su Dubrovnik osvojili Francuzi, počele su na gradskom groblju i pravoslavne sahrane, a to se produžilo posle i pod austrijskom vladavinom.
Porodica Jelići iz sela Tvrdoša smatra se najstarijim bratstvom u Zupcima. Priča se da je jedan Jelić iz Zubaca pratio sv. Vasilija Ostroškog na putu iz Tvrdoša pod Ostrog sredinom XVII v., i da stoga u njihovom bratstvu mora uvek neko biti bogat.
Kod Vuka u Rječniku: „pust veliki manastir kod Trebinja u Trebišnici”.

Epski kontekst

U SM 129 pominje se kao „bela crkva” kod koje Riđanin Rade sahranjuje svoje šurake Vitkoviće, koje su Turci isekli na prevaru, a on ih dostojno osvetio. Pesma Vuk VI 48 opeva rušenje manastira i odlazak njegovih kaluđera u Ostrog.

Manastir Tvrdoš
Manastir južno od Trebinja, kod sela Tvrdoši, po kome je dobio ime. Crkva Uspenja Bogorodice. Manastir su obnovili trebinjski mitropoliti Visarion i Jovan 1509. Prema narodnom predanju, manastir je zadužbina kralja Milutina (1282–1321). Prvi put se pominje 1400, a od 1501. češće se navodi u izvorima. Godine 1510. freske je za crkvu Uspenja Bogorodice uradio dubrovački slikar Vicko Lovrov. Posle obnove Pećke patrijaršije, u Trebinju je osnovana nova eparhija čija je katedra bila smeštena u Tvrdošu sve do 1690. Tvrdoš je bio centar nacionalnog okupljanja i dogovora oko ustanaka protiv Turaka. U velikom austrijsko-turskom ratu tvrdoški monasi su otvoreno stali na stranu Mlečana. Kad su Turci 1693. zauzeli manastir, neki monasi su se sklonili u Hercegovinu, a veći deo je otišao u Boku Kotorsku, gde su osnovali manastir Savinu kod Herceg Novoga. Samo nekoliko staraca kaluđera ostalo je i dalje pod turskom upravom, a oni su se sklonili u Duži i tu udarili temelj današnjem manastiru Duži. Godinu dana kasnije manastir su zauzeli Mlečani, ali nisu dugo ostali u njemu jer su bili primorani da ga napuste. Prilikom povlačenja, oni su ga digli u vazduh.

Još i : Tvrdoš (42° 29’ N, 19° 1’ E), mesto u Crnoj Gori.

Literatura

book1903Ђурић-Козић, Обрен: Шума, Површ и Зупци у Херцеговини, Српски етнографски зборник, II/5, 1105-1293.  [1205-1206]
book1969Српски рјечник истумачен њемачкијем и латинскијем ријечима, сакупио га и на свијет издао Вук Стеф. Караџић, „Нолит", Београд 1969.  cobiss
book1973Imenik mesta и Jugoslaviji, „Službeni list", Beograd 1973.  [405]  cobiss
book2002Енциклопедија православља, 1-3, „Савремена администрација", Београд 2002  [tom 3]  cobiss
book2003Јанковић, Ђорђе: Манастир Тврдош, Требиње  cobiss