RIĐANI

Atribucija

Geografski položaj

42° 46' N, 18° 53' E   
Mesto kod Nikšića u Crnoj Gori.

Istorijat

Staro pleme u Hercegovini, pominje se u izvorima 1430. Riđani su često napadali dubrovačke trgovce i njihove posede u Konavlima. Nekada su živeli oko Grahova i Risna, pa su se pomerali u pravcu Nikšića. Oni su dali ime i današnjem mestu Riđani kod Nikšića.
Turci su zauzeli Riđane 1466. Kao nahija se pominje u Defteru za Hercegovinu 1477, što je prvi i najstariji popis ove oblasti, otkako je ona organizovana kao poseban sandžak Hercegovina.
Kod Vuka u Rječniku: „nekakvo pleme negdje oko Crne gore”.

Epski kontekst

Pesme pominju od Riđana Vuka (Vuk VI, 80), Rada (Vuk VI, 81) i Đura (Vuk VIII, 8), a u pesmi Vuk VIII, 73 – koja peva o pohodu Omer-paše Latasa na Crnu Goru 1852–1853. – pominju se Bare pod Riđanima (kod Nikšića) kao vojno zborište.

Literatura

book1957Vego, Marko: Naselja bosanske srednjevjekovne države, Svjetlost, Sarajevo  cobiss
book1969Српски рјечник истумачен њемачкијем и латинскијем ријечима, сакупио га и на свијет издао Вук Стеф. Караџић, „Нолит", Београд 1969.  cobiss
book1985Vukčević, Božidar Alekse: Defter za Hercegovinu 1477. g. - kraći izvodi i napomene, Orijentalni Institut u Sarajevu, Poimenični popis sandžaka vilajeta Hercegovina (DEFTER-I ESAMI-I SANCAK-I VILAYET-I HERSEK), Uvod, prevod, napomene i registre priredio Ahmet S. Aličić, Sarajevo.