OTOČAC

sl1

Otočac 1751.

sl1

Otočac, stara razglednica

Atribucija

Geografski položaj

44° 22’ N, 15° 14’ E   
Grad u Lici (Hrvatska).

Istorijat

Smešten je u s/z delu Like, u dolini reke Gacke, između Velebita i Male Kapele. Kod Vuka u Rječniku pominje se samo kao varoš u Hrvatskoj.
Ime je dobio prema staroj hrvatskoj parohiji kojoj je pripadao (i čiji je centar bio na otoku Krku).
Od 1300. bio je u vlasti porodice Frankopan. Imao je utvrđeni grad na okuci reke Gacke, okružen odbrambenim kulama. Zamak Fortica sagrađen je 1619, u vreme renesanse.
Od 1746. neko vreme je bio središte Vojne Krajine.

Epski kontekst

Hrišćanska pesma ga pominje u doba kad je bio pod Frankopanima (u pesmi Vrangopan knez), u sižeu koji opisuje smrt bana Berislavića 1520. (vide ad ). Povod za boj je osveta za turski napad na Drežnik koji se desio

U najduljoj noći u godini,
Dugoj nojci uoči Božića,
Kad se slavi sveto Porođenje.
U po noći Turci udariše,
Na Crkvini crkvu optekoše,
I u crkvi narod oklopiše,
Punu crkvu krvi natopiše (11-17).

U muslimanskim pesmama sa neistorijskim sižeom Otočac se uvek javlja kao čvrsto hrišćansko uporište, pa se muslimanski junaci često lažno predstavljaju kao Otočani kad im je potrebno da zadobiju poverenje nekog značajnog hrišćanskog prvaka, kao što je malteški ban (MH IV, 38; KH I, 33), ili karlovački ban Henkalić (KH II, 60). U MH III, 13 Otočac je mesto sestre Mitra barjaktara “lipe Mike, svom Rimluku dike” i strašnog Koste harambaše u službi otočkog bana kome je namera da se oženi Hankom Zenkovića iz Novoga. U ostalim pesmama javlja se kao tačka na putu od Udbine do Brinja (MH III, 9) ili do Senja (MH III, 12), odnosno od Vrhova do Senja (KH II, 62).
U KH II, 60 Otočac je jedan od nekolicine hrišćanskih trgova robljem koji okružuju Udbinu:
[u potrazi za robljem]
Ja sam skoro uzjaho dorata,
Potjero ga preko Velebita,
Pa od Zadra, do Herceg-Novoga,
I do Brinja do vlaškog Lenđera,
Od Zrmanje pa do Zvonigrada,
Do Otočca, do vode Gaščice (45-50).

U jedinom sižeu sa istorijskom podlogom Otočac se prvo javlja u kontekstu proročanskog sna, a potom i kao stvarno mesto iz kojeg – uz Brinje – dolazi hrišćanska vojska koja napada Lički Ribnik.