OSTROG

sl1

Ostrog, gornji manastir

sl1

Ostrog, donji manastir

Etimologija

Postojala je i neretljanska tvrđava Ostrog i kod Makarske, beleži je Porfirogenit. Stari slovenski naziv za mesto utvrđeno palisadom, u tom značenju posvedočen staroslovenskim ostrogъ, up. dalje rus. ostrog, polj. ostróg, češ. ostroh ‘tamnica’, izvedeno od *ostrъ ‘oštar’, ili, pre, od korena koji je u strog, straža (Skok II 573b, III 343a). (A.L.)

Atribucija

Geografski položaj

Razvaline grada u Crnoj Gori, kod Ostroškog manastira.

Istorijat

Grad u staroj ili Gornjoj Zeti (Zeta Superior), u istoimenoj župi, na lokalitetu Gradac oko 12 km j/i od Nikšića.
Spominje se 1441. u vlasti hercega Stjepana, a kasnije njegovog sina Vladislava. U povelji kralja Alfonsa V iz 1444. pominje se „Ostroch, castello con lo contato ali confini de Albania”. Iako se vrlo određeno pominje u izvorima i treba da leži u blizini kasnijeg manastira Ostroga, nije na terenu sa sigurnošću identifikovan. Nije isključeno ni to da je manastir nastao na ostacima grada.
Oko Ostroga je živelo pleme Pješivci, pa se ta oblast danas po njima i zove.
Kod Vuka u Rječniku javlja se kao gora između Hercegovine i Crne Gore.

Epski kontekst

Pominje se u mnogim pesmama (o pohodu Omer-paše Latasa na Crnu Goru, o boju na Grahovu, o pogibiji bega Mušovića, otmici Jele Batrićeve, o Luki Pustahiji i dr.) nikad kao grad – koji je u doba o kojem pesme pevaju uveliko morao biti u ruševinama - već kao manastir („stara građevina”) ili kao planina (Vuk IV, 10, 13, 47 ; Vuk VIII, 61, 73, 74 ; Vuk IX, 1, 6 ; SANU III, 14 ; SM 14, 118, 119). Pesma « Razrušenje manastira Tvrdoša » (Vuk VI, 48) peva o nastanku ostroškog manastira sredinom XVI v., a pesma Vuk VIII, 60 o boju pod Ostrogom 1843. Pesma SM 52 pominje u Ostrogu Josifa, ostroškog bana (odnosno arhimandrita) i vojvodu Jovana.

Manastir Ostrog pod Ostroškom gredom
Sastoji se od Gornjeg i Donjeg manastira. Gornji manastir osnovao je 1665. sv. Vasilije Ostroški, mitropolit hercegovački, a crkvicu Časnog krsta je zatekao kad je došao u Ostrog. Njegove mošti počivaju u pećinskoj crkvi Vavedenja. Donji manastir se nalazi na zaravni ispod Gornjeg i ima crkvu sv. Trojice, podignutu 1820. na temeljima starije crkve.

Još i: grad Ostrog (Zaostrog) kod Makarske u Hrvatskoj; srednjovekovno naselje na sredini Kaštelanskog polja, u srednjem veku granica između Trogira i Splita.

Literatura

book1957Vego, Marko: Naselja bosanske srednjevjekovne države, Svjetlost, Sarajevo  cobiss
book1959Шкриванић, Гавро А.: Именик географских назива средњовековне Зете, Титоград.  [85]  cobiss
book1969Српски рјечник истумачен њемачкијем и латинскијем ријечима, сакупио га и на свијет издао Вук Стеф. Караџић, „Нолит", Београд 1969.  cobiss
book1970Vojna enciklopedija, 1-10, Redakcija vojne enciklopedije, Beograd 1970-1975.Beograd 1980.  [s.v. Grad]  cobiss
book1997Hrvatski leksikon, I-II, Naklada Leksikon d.o.o., Zagreb 1997.  [tom II]
book2002Енциклопедија православља, 1-3, „Савремена администрација", Београд 2002  [tom 2]  cobiss