KIPAR, Cipar

sl1

Ostrvo Kipar

Etimologija

Od gr. Kýpros, nepoznatog porekla; vezivali su ga sa sumerskom rečju zabar ‘bakar’, odakle potiču nazivi za taj metal u nizu prednjeazijskih jezika; ta etimologija je teško održiva, mada je privlačna sa semantičke strane, jer je Kipar bio poznat po nalazištima bakra, i od imena ovog ostrva potiče lat. cyprum, a odatle nem. Kupfer, engl. copper. (A.L.)

Atribucija

Geografski položaj

Ostrvo i država u Sredozemlju.

Istorijat

Grci su počeli da naseljavaju Kipar tokom gvozdenog doba, u II milenijumu pre n.e., osnivanjem mikenskih i ahajskih gradova–država. Grčka kultura se učvrstila na ostrvu i bila je u stanju da preživi blizinu i dominaciju Asiraca (VIII–VI v. pre n.e.), Egipćana (560–540 pre n.e.) i Persijanaca (540–332 pre n.e.). Aleksandar Veliki prekinuo je persijsku dominaciju nad ostrvom 330. pre n.e. Od 323. do 30. pre n.e. Kiprom su vladali Aleksandar Ptolomej i njegova dinastija, a posle toga je postao rimska provincija (od 30. pre n.e. do 330).
Kipar su u hrišćanstvo preveli sv. Pavle i sv. Varnava (koji je tu i rođen) oko 45. (Dela apostolska 13). Bio je provincija u grčkom govornom području Vizantijskog carstva. Turci su ga preoteli od Mlečana 1571. Pod Turcima je ostao sve do 1878, kada je predat Velikoj Britaniji da bi se suzbile ruske pretenzije na Sredozemnom moru. Tokom Prvog svetskog rata Britanija ga je i formalno anektirala kao odgovor na odluku Otomanske Turske da priđe Nemačkoj. Britanska vlast nad Kiprom formalno je potvrđena 1923. ugovorom iz Lozane. Tom prilikom Turska se i formalno odrekla svih pretenzija na Kipar.

Epski kontekst

U epici se ne pravi razlika između Kipra i Kandije (vide ), iako je Kandija bila samo jedan grad na ostrvu Kipru. Verovatno je po sredi mletački uticaj budući da je italijansko ime za oboje bilo Kandija. To, i značaj dugotrajnog Kandijskog rata imali su u ovome odlučujuću ulogu.
Pesma ga pominje u kontekstu rusko-turskog rata iz 1828.

Literatura

book1970Vojna enciklopedija, 1-10, Redakcija vojne enciklopedije, Beograd 1970-1975.Beograd 1980.  cobiss
book1972Pomorska enciklopedija, 1-8, JLZ, Zagreb 1972-1989.  [s.v. Cipar]