KAČANIK

sl1

Kačanik na Kosovu

sl1

Kačanik na Kosovu

Etimologija

Od kačanik, kačanica ‘teško prolazan planinski put, klanac, klisura’, od kačiti se ‘peti se, verati se’, ili, po nekima, od tur. kaçınmak ‘izbegavati’ (up. kaçak < s. h. kačak ‘odmetnik’). (A.L.)

Atribucija

Epski kontekst

1. Varoš u Srbiji na Kosovu (42° 13’ N, 21° 15’ E), na levoj obali Nerodimke blizu njenog ušća u Lepenac, na mestu gde on ulazi u Kačaničku klisuru.. U njemu je bila kula epskog junaka Muse Kesedžije. Po predanju, i varoš i utvrđeni grad (kale) osnovao je (Gazi) Sinan-paša krajem XVI v. Turci su ga koristili kao utvrđenje za borbu protiv odmetnika koji su napadali karavane u klisuri.
U SM 62, gde se peva o ustanku bosanskih Turaka 1831, pominje se kao jedno od mesta iz kojih se regrutuju muslimanski ustanici.
2. U pesmi Vuk VIII, 8 misli se na Kačanik u Morači u Crnoj Gori (42° 33’ N, 19° 49’ E) i u njemu na tri epska junaka: Žarka Lješevića, Vida Žeravicu i Đuru od Riđana. Siže se gradi na motivu izdaje koja osujećuje uskočki napad na turski grad Ljubinje. Zanimljivo je da se pesma – protivno epskom obrascu - uopšte ne bavi kažnjavanjem izdajnika (Đure od Riđana).
3. Kačanik, u smislu Kačanička klisura (Pa otide u Klisuru tvrdu, / U Klisuru tvrda KačanikaVuk III, 6:88-89), pominje se u svim ostalim primerima, naročito u citiranoj Vukovoj pesmi „Ženidba Grujice Novakovića”), uz pomen „Mlav planine i planine Stare”. Siže ove pesme Loma (2002, 41–46) dovodi u vezu sa istorijskom ženidbom vizantijskog cara Jovana II Komnina.

Literatura

book1922Костић, Коста: Наши нови градови на југу, http://sr.wikisource.org/sr-el/Наши_нови_градови_на_југу  cobiss
book1950Дероко, Александар: Средњевековни градови у Србији, Црној Гори и Македонији, Београд.  [170]  cobiss
book1969Српски рјечник истумачен њемачкијем и латинскијем ријечима, сакупио га и на свијет издао Вук Стеф. Караџић, „Нолит", Београд 1969.  cobiss
book1987Задужбине Косова : Споменици и знамења српског народа, Призрен — Београд 1987.  [375]  cobiss
book1988Marković, Jovan Đ.: Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije, „Svjetlost”, Sarajevo.  [103]  cobiss
book2002Лома, Александар: Пракосово. Словенски и индоевропски корени српске епике, Београд, САНУ, Балканолошки институт, посебна издања 78, Центар за научна истраживања Крагујевац.  cobiss
book2009Урошевић, Атанасије: О Косову : градови, насеља и други антропогеографски списи , Приштина : Народна и универзитетска библиотека "Иво Андрић", 2009 . - 544 стр.  cobiss