ZADA

Istorijski nazivi

Dagno, Dajno, Zadajin, Danj

Atribucija

Geografski položaj

Neizvesna ubikacija.

Istorijat

Moguće da je reč o mestu koje se u srednjem veku zvalo Danj (ital. Dagno, alb. Dajno), a nalazilo se pored karavanskog puta Skadar–Prizren (prema Daničiću – na samom Skadarskom jezeru). Bilo je smešteno na brodu preko reke Drima, gde su se i krajem XIX v. još uvek nalazile njegove ruševine. U doba o kojem pesma peva, taj se predeo zvao Zadrim, ili albanski Zadajin.
Danj je imao carinu i bio je raskrsnica puteva koji su povezivali primorje sa Srbijom i Albanijom. Iako je bio trgovačko mesto, njegov je značaj pre svega bio vezan za brod na Drimu.

Epski kontekst

U pesmi KH III, 2 nema, međutim, stvarnog značaja gde se nalazi mesto Zada, budući da ono čini deo lažnog identiteta muslimanskog junaka koji se zadesio u službi leđanske kraljice. Jasno je, ipak, da u pitanju mora biti hrišćansko mesto jer drukčije ne bi moglo poslužiti svrsi.

Literatura

book1899Ердељановић, Ј. & Николић, Р. Т.: Трговачки центри и путеви по српској земљи у средњем веку и у турско доба, Београд.  [54-55]  cobiss
book1975Даничић, Ђура : Рјечник из књижевних старина српских, 1 -3, фототипско издање „Вук Караџић", Београд 1975.  [2:415]
book2003Антоновић, Милош: Град и залеђе : Град и жупа у зетском приморју и северној Албанији у XIV и XV веку, Историјски институт , посебна издања 39, Београд.