ROVCA

sl1

Rovca (pogled iz Krčeva)

Etimologija

Pleme su Rôvci (Vukov Рјечник). Teško može biti isto što i naziv za insekta ròvac, pre preoblika prideva na -ski od nekog toponima *Rov (*Rov-ine, *Rov-ište ili sl.): *Rovsci, lok. *Rovscěh uprošćava se disimilacijom u Rovci, Rovcěh, up. HUM. Selo Rovci ima i u Hrv. Zagorju kod Križevaca. (A.L.)

Atribucija

Geografski položaj

42° 47’ N, 19° 53’ E   
Pleme, kraj i mesto u Crnoj Gori.

Istorijat

Nalaze se između Pipera i Bjelopavlića sa zapadne, a Gornje i Donje Morače sa istočne strane.
U Rovcima ima više naseljenih mesta kao što su: Trmanje, Vlahovići, Mrtvo Duboko, Međuriječje, Cerovica, Liješnje, Višnje, Sreteška Gora i Gornja Rovca. Gornja Rovca se i sama dele na više krajeva. Donja ili neka Stara Rovca ne postoje i u narodu se o njima ništa ne zna. Pretpostavlja se da je prvo i najstarije naselje u Rovcima bilo bliže Morači, npr. u sadašnjem Međuriječju.

Epski kontekst

Rovca se pominju često i u oba značenja – kao pleme i kao mesto. Javljaju se u kontekstu pohoda Omer-paše Latasa na Crnu Goru 1852–1853. (Vuk VIII, 73), boja na Kolašinu 1858. (Vuk VIII, 67; Vuk IX, 16, 17, 18), crnogorskog udara na Lukovo, tj. na turske ovce (Vuk VIII, 68), crnogorskih i hercegovačkih sukoba sa Turcima 1862. (Vuk IX, 32) i sl.

Literatura

book1969Српски рјечник истумачен њемачкијем и латинскијем ријечима, сакупио га и на свијет издао Вук Стеф. Караџић, „Нолит", Београд 1969.  cobiss
book1984Барјактаровић, Мирко: Ровца (етнолошка монографија), Црногорска академија наука и умјетности, Посебна издања 3, Титоград.  cobiss