MRKONJIĆ GRAD, Varcar

sl1

Mrkonjić Grad, panorama

sl1

Varcar Vakuf

Istorijski nazivi

Leusaba, Jenidže Jajce, Varcar Vakuf, Vrcar

Etimologija

Verovatno od ličnog imena *Varcar, nejasnog porekla; možda vlaški nadimak, rum. fără ţară ‘bez zemlje, bezemljaš’; za tip up. prezimena Vorkapić od fără cap ‘bez glave’, Poropatić od fără pat ‘bez postelje’ (Skok I 524b). (A.L.)

Atribucija

Geografski položaj

44° 24’ N, 17° 5’ E   
Mesto u BiH.

Istorijat

Nalazi se u zapadnoj Bosni, 25 km s/z od Jajca, poznato i pod starijim imenom Vrcar/Varcar. Ime Mrkonjić Grad dobio je 1924. po kralju Petru I Karađorđeviću koji se u tom kraju, pod tim imenom, borio protiv Turaka u bosansko-hercegovačkom ustanku 1875/6.
Danas u Republici Srpskoj.
U rimsko doba na njegovom mestu bilo je naselje Leusaba. Tokom srednjeg veka grad je pripadao župi Plivi i tada se zvao Varcarevo, a pod turskom upravom (posle 1593) pored njega je niklo novo naselje koje se tako i zvalo – Novo Mesto, odnosno Novo Jajce (Jenidže Jajce). Spajanjem novog sa starim gradom i uvakufljivanjem javnih građevina u Novom Mestu stvoren je Varcar Vakuf. Bio je spaljen u sukobu sa Mlečanima 1659, ali je ubrzo obnovljen.
U blizini su očuvani ostaci gradova Bočac, Sokolac i Prizrenac, nekropole i nalazi stećaka.

Epski kontekst

U pesmi se pominje u kontekstu sižea o sužnjima koje gospodar (ban Bišćanin) pušta na veru da mu potraže dostojnog megdandžiju i tako iskupe sebe i sve ostale sužnje iz tamnice „bez pare dinara”.

Literatura

book1973Imenik mesta и Jugoslaviji, „Službeni list", Beograd 1973.  [269]  cobiss
book1973Mrkonjić-grad, Narodni univerzitet Mrkonjić-grad 1973.
book1979Evlija Čelebi: Putopis. Odlomci о jugoslovenskim zemljama, Sarajevo 1979.  [130, nap. 31]  cobiss
book1997Hrvatski leksikon, I-II, Naklada Leksikon d.o.o., Zagreb 1997.  [tom II]
book2003Palavestra, Vlajko: Хисторијска усмена предања из Босне и Херцеговине: Студија – Зборник – Коментари, приредио Мирослав Нишкановић, Београд.  [340]  cobiss