ČEČAN

Istorijski nazivi

Brusničko Gradište

Atribucija

Geografski položaj

Lokalitet u Srbiji.

Istorijat

U Rječniku JA kaže se da mesto pod ovim imenom ne postoji i da nije potvrđeno nigde osim u narodnoj epici. Čečan je, međutim, poznato arheološko nalazište j/z od Vučitrna na Kosovu, sa antičkim utvrđenjem koje je korišćeno i u srednjem veku. Smatra se da je bio napušten već krajem X i početkom XI v.
Nekoliko kilometara severno od Čečana nalazi se selo Pantino – vizantijski Pantin – kod koga se 1168. vodila čuvena bitka između Nemanje na jednoj strani i njegovog brata Tihomira sa vizantijskim saveznicima na drugoj. Utvrđenje na Čečanu posle toga je izgubilo raniji pogranični značaj budući da se Nemanjina vlast proširila dalje na jug. Verovatno je dodatno stradalo za vreme prodora Mongola 1241, a početkom XIV v. pominje se samo kao zapusteli grad, odnosno kao Brusničko gradište.
Kod Vuka u Rječniku pominje se kao „mjesto u Kosovu”.

Epski kontekst

Epski pomeni u pesmi o Banović-Strahinji (Vuk II, 44) i o boju na Kosovu (Vuk II, 50). U obema pesmama ima funkciju kote za određivanje obima turske vojske na Kosovu pred vidovdansku bitku:

Od mramora do suva javora,
Od javora, pobro, do Sazlije,
Do Sazlije na ćemer ćuprije,
Od ćuprije do grada Zvečana,
Od Zvečana, pobro, do Čečana,
Od Čečana vrhu do planine,

Sve je Turska vojska pritisnula (Vuk II, 50/IV:15-21; Vuk II, 44:106-111)
pri čemu bi formula «od Zvečana do Čečana» opisivala zapravo prostor jednak razdaljini između Vučitrna i Kosovske Mitrovice.

Takođe i: selo Čečevo u Ibarskom Kolašinu blizu Kosovske Mitrovice (Srbija); Čečava – varoš u BiH, kod izvorišta Male Ukrine u opštini Teslić.

Literatura

book1880Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika, Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, I-XIV, Zagreb, с1880-1952.
book1969Српски рјечник истумачен њемачкијем и латинскијем ријечима, сакупио га и на свијет издао Вук Стеф. Караџић, „Нолит", Београд 1969.  cobiss
book1973Imenik mesta и Jugoslaviji, „Službeni list", Beograd 1973.  [95]  cobiss
book1976Jovanović, V.: Über den früchmittelalterchen Schuch von Cecan auf Kosovo, Balcanoslavica 5, Prilep, 123-145.
book1990Томовић, Гордана: Глагољски натпис са Чечана, Историјски часопис 37, 5-19 (са картом).